jul 25 2019

De laatste week van onze toffe, beste, geweldige, onvergetelijke en meest waardevolle avontuur ooit!

Published by under Week 16

Maandag 15 juli – zondag 21 juli

 

Tja… daar gaat ie dan, onze laatste week is helaas van start gegaan en dat betekent dat we zoveel mogelijk van alles wilden genieten.

Van maandag tot en met woensdag hebben we nog flink aan ons verslag gewerkt, waardoor we het woensdag af hadden gekregen. De dagen hadden we voor de rest nog opgevuld met leuke activiteiten en ook de rest van de week hebben we onze tijd goed en mooi besteed.

 

Maandag ochtend was de Australische groep er nog. Een paar studenten van onze groep, waaronder wij twee, gaven een presentatie over ons onderzoek. Hierna ging de groep hun spullen inpakken en vertrokken ze. Maandagavond wilden we de zonsondergang gaan kijken. Met onze Bushcamp-groep gingen we naar een steiger langs een van de huisjes van de lodge en dit was misschien een van de mooiste zonsondergangen die we hebben gezien. We zaten allemaal langs elkaar, met de gepaste, sfeervolle muziek en keken uit op het water met de brug en de ondergaande zon. Hierna gingen we terug naar ons Bushcamp waar Grietjie spontaan een vuurtje had gemaakt. De rest van de avond hebben we om het vuur gezeten en genoten van de heerlijke rust, relaxte sfeer en muziek. Het was echt een super avond!

IMG-20190716-WA0011 IMG-20190716-WA0015 IMG-20190716-WA0016

Dinsdagochtend bij het ontbijt zagen we dat Grietjie haar tas buiten had laten staan. Wij zagen de perfecte mogelijkheid om een verlate prank uit te halen en vulden haar tas daarom met stenen. Ja, dat had ze niet verwacht toen ze de zware tas oppakte ;). Deze dag was het gezamenlijk diner gepland, dit keer door Léane, Diane, Maëlle en Maëla. Ze hadden een typisch Frans diner voorbereid, dat echt heerlijk was! Lisa en Méline hadden nog een toetje gemaakt waar we ook nog van konden genieten. De rest van de avond hebben we gekaart, weervolven gespeeld en nog wat andere spellen. Ook deze dag was weer goed geslaagd!

 

Woensdagochtend waren we vroeg opgestaan om ons verslag af te maken. Om 8.30 uur gingen we eindelijk weer eens het veld in. Daar waren we zeker aan toe na al die weken werken achter de computer, want we misten het veld toch wel! Samen met Grietjie, Diane, Maëla, Méline, Lisa en wij maakten we een wandeling waarbij we langs bijna elk project langsliepen; we moesten foto’s maken van een civettree voor Diane, maakten foto’s van giraffen voor Maëla en Méline, Lisa ging op zoek naar de baby giraffen en voor Loes gingen we met een camera in een burrow om eens te zien hoe het er van binnen uit zag en als laatst gingen we de vallen van Jule verwijderen in het gebied. Ondertussen haalden we Nina en Léane op die in het veld waren voor het onderzoek en hadden we met z’n allen een koffiepauze. Het was interessant en gezellig om met z’n allen elkaars projecten te zien. Dit was onze laatste koffiepauze in het veld, wat we zeker gaan missen, want wat was dat altijd gezellig en heerlijk om dat zo tussendoor een wandeling te doen. En zeker met de mensen waarmee we dat altijd deden!

IMG_20190717_090503 coffee break

Deze dag gingen we ook genieten van onze laatste sunset. We liepen naar de brug waar we een prachtig uitzicht hadden. Elke sunset die we hebben gezien had weer iets unieks en was prachtig, wat gaan we dat ontzettend missen zeg! Het uitzicht dat we elke keer weer hadden, de mensen met wie we dit deelden en de gezellige momenten en gesprekken bij elke sunset weer, maakt het speciaal!

IMG-20190717-WA0010

Hierna gingen we ons klaarmaken voor ook alweer onze laatste pizza avond. Grietjie pakte Loes nog even goed terug, want toen ze onder de douche stond, kwam Grietjie aanlopen met een fles koud water die ze over Loes gooiden. Ja, we moeten toegeven dat het een goede prank was! Kortom: deze dag bestond uit veel laatste momenten helaas, wat we geen van alleen ooit gaan vergeten!

 

Donderdagochtend vertrokken we met de hele groep naar de lokale school omdat het de Nationale Mandela dag was. Dit is een dag waarbij Mandela wordt herdacht en daarom de bevolking voor 67 minuten of langer elkaar een handje helpen. Dit is namelijk de tijd in jaren dat Nelson Mandela heeft gevochten voor sociale gerechtigheid. Hiervoor gingen wij naar de school om het afval op en rondom de school op te ruimen, plantenzaadjes te planten en de klaslokalen leeg te maken om ze vervolgens schoon te maken. Toen we terug kwamen hadden we het idee dat het misschien wel leuk was om te picknicken als lunch. We maakten daarom ons eten klaar en gingen in het gras van de tuin van de lodge zitten, langs het water. We hadden dit nog nooit gedaan, wat we zelf niet begrepen, want het was echt heerlijk, gezellig en rustgevend.

IMG_20190718_120434 IMG-20190718-WA0025 IMG-20190718-WA0026 IMG-20190718-WA0054  IMG-20190718-WA0048 IMG-20190718-WA0052 IMG-20190718-WA0031 IMG-20190718-WA0009 IMG-20190718-WA0012

Wanneer er hier mensen weg gaan, maken we altijd een afscheidsdiner om een van de laatste avonden te vieren en samen door te brengen. Dit keer was dat voor ons….. Hiervoor begonnen we al op tijd met de voorbereidingen en werden de toetjes gemaakt, een berg van aardappelen geschild, gesneden en gefrituurd om friet te maken en de tomaten en kaas gesneden voor de hamburgers. Met z’n allen stonden we te koken en ondertussen op het muziek de gekste dansjes uit te voeren. Het was echt gezellig en hierna konden we ook genieten van het eten wat we hadden gemaakt: friet met hamburgers en pumpkin frites. Als toetje hadden we chocolade cake en lemon meringue. Na het afscheidsdiner gingen we met de groep naar de logde om onze video te bekijken die we hadden gemaakt van onze tijd hier. En wat hebben we gelachen: we keken terug op onze tijd met de raarste, grappigste, gekste, maar vooral onvergetelijke activiteiten van dit geweldig avontuur met de meest geweldige mensen ooit!

IMG_20190718_194756

Vrijdagochtend gingen we de laatste keer mee met SABAB, de vogeltelling. Toen we terug kwamen hadden we koffiepauze met Grietjie. We zagen dat Maëlle haar schoenen buiten had laten staan en dat konden we natuurlijk niet zo laten staan: we vulden de schoenen met stenen en takken en hingen ze op aan haar dak. Toen Maëlle aan kwam lopen moest ze flink lachen en gaf ze aan dat ze ons zeker terug zou pakken. Tijdens de lunch was dat meteen raak: ze kwam naar ons toe lopen om te zeggen dat we toch maar even naar onze kleren moesten kijken die we net hadden gewassen en op de waslijn hadden gehangen, want ‘er was een storm in Bushcamp’. Toen we naar de wasplek liepen zagen we meteen wat ze had gedaan. Onze kleren hingen niet meer op de lijn, maar waren overal verspreid, en dan bedoelen we écht overal: jassen, broeken, onderbroeken en bh’s hingen in de bomen, struiken, op het hek en op de ladder. We moeten toch wel toegeven dat dit een goede prank was! Omdat wij ons niet zomaar laten pranken pakten we haar tas met was en gooiden we deze op het dak van Grietjie’s huis. Loes moest de kast beklimmen om deze eraf te krijgen, want Maëlle kon er zelf niet bij ;).

WhatsApp Image 2019-07-25 at 16.47.24

Om 14.00 uur was het weer tijd voor de wekelijkse studentenmeeting, ook alweer de laatste voor ons en daarvoor hadden we appelflappen gemaakt. Tijdens de meeting zei Maëlle tegen ons dat we straks goed moeten uitkijken als we onze kamer ingaan, want ook daar was een storm. Na de meeting gingen we naar onze kamer en zagen we dat ze ons bed had gevuld met allemaal bladeren. Ze had namelijk de sleutel van Nina, onze super lieve kamergenoot (tenminste, dat dachten we tot nu), geleend om onze kamer in te komen. We pakten de bladeren van ons bed, gingen naar de badkamer waar Maëlle aan het douchen was en zorgden voor een gratis bladerdouche.

Hierna was het tijd voor ons om onze spullen te ordenen en al deels in te pakken. We keken hier helemaal niet naar uit, want dat betekende dat het er voor ons bijna opzat, maar het moest toch gebeuren. Met Lisa erbij voor de morele steun hadden we al onze spullen klaargelegd om het de volgende dag in te kunnen pakken.

Portia en Salome zijn twee geweldige medewerkers hier, waar we veel lol en plezier mee hebben gehad. In het weekend zijn zij vrij en dat betekende dat vandaag de laatste dag was dat wij ze zagen en dus dat we afscheid moesten nemen. Vanaf dat moment merkten we al hoe lastig het wel niet gaat worden als we deze plek en de mensen hier gaan verlaten, want onze ogen schoten toch wel vol met tranen. We hebben enorm genoten van Portia’s begeleiding en hulp en van Salome’ s gezelschap en aanwezigheid. Ze waren allebei zulke positieve, vrolijke en gezellige personen, die we zeker enorm gaan missen!

IMG-20190725-WA0011

Na het afscheid gingen we ons klaar maken om naar de Hotsprings te gaan. We gingen hier onze laatst vrijdagavond besteden. Het was echt een geweldige avond waarbij we enorm hebben genoten. Met z’n allen zaten we in het water te genieten van de prachtige sterrenhemel en de brullende leeuwen op de achtergrond! Er is namelijk een leeuwenreservaat vlak bij de Hotsprings en wij konden ze gewoon horen brullen. Wat was dat een geweldig en prachtig geluid. Grietjie gaf aan dat we erg veel geluk hebben, omdat de meeste Afrikaanse mensen dit nog niet eens hebben gehoord!

IMG-20190720-WA0002

Zaterdagochtend hadden we onze spullen ingepakt en belden we met opa en mama. Ons thuisfront zou namelijk om 11.30 uur vertrekken op weg naar Zuid-Afrika, waar we elkaar zondag weer zouden zien. Het was leuk om ze te spreken, voordat ze zouden vertrekken. Zaterdagochtend was onze laatste ontbijt in Bushcamp en daarvoor had onze Bushfamily pannenkoeken en ei gemaakt die we met z’n allen aten. Hierna gingen we volleyballen, want ook dat wilden we graag nog een keer doen. Natuurlijk sloten we dit weer af met de combinatie van tennisgeluiden, waarbij we weer veel hebben gelachen. Voor de middag hadden Nina, Lisa en Grietjie activiteiten bedacht. We maakten weer een punch om de hele middag goed door te komen en begonnen met de spellen. Als eerst moesten we ons allemaal gaan verkleden als nerds. De beste outfits kwamen naar buiten, want iedereen had het haar gedaan, brillen opgezet en de beste bijpassende kleding aangetrokken. Toen begonnen we met de spellen. Ook deze dag mocht ons glas niet leeg zijn en was de middag weer goed geslaagd met enorm veel gezelligheid en gelach. Na de spellen was het weer tijd voor de braai en toen realiseerde we ons toch wel dat het onze laatste avond was, wat best moeilijk was. We sloten de avond af met een sleepover, waarbij we met Grietjie, Lisa, Nina en wij in onze kamer met de matrassen op de grond gingen slapen.

IMG-20190721-WA0073 IMG-20190721-WA0054

Zondagochtend was het tijd…. De dag dat we ons thuis en familie zouden verlaten, want zo voelde het toch wel na bijna vier maanden. We stonden om 5 uur op om de laatste spullen in te pakken en toen was het tijd om afscheid te nemen van iedereen in Bushcamp, van onze Bushfamily. Iedereen was vroeg opgestaan om afscheid te nemen. Na de thee en koffie was het tijd om te gaan. We namen afscheid van Méline, Majda, Diane, Léane, Maëla, Maëlle, Simon, Kyra, Anne, Tanja en Zane en we moeten toegeven dat we het langerna niet droog konden houden. De tranen rolden over onze wangen toen we ze allemaal één voor één omhelsden en wisten dat dit de laatste keer was dat we ze in Bushcamp zagen. Sommigen van hun kenden we nog maar enkele weken, maar één voor één waren ze echt TOP personen. We zijn enorm snel close geworden en om te weten dat wij nu afscheid van ze namen voor waarschijnlijk een lange tijd deed toch wel veel pijn. We hebben veel dingen samen gedaan, veel mooie dingen gezien en ervaren en dat is voelt toch wel enorm bijzonder. Elk van hun was zo speciaal op hun eigen manier en dat gaan we enorm missen. We stapten in de auto, reden aan en zwaaiden nog voor een laatste keer. Grietjie, Nina en Lisa gingen met ons mee om onze laatste moment nog samen te delen. De rest van de rit was moeilijk, want we wisten dat we elke seconden een meter dichterbij onze échte afscheid kwamen.

IMG-20190725-WA0015

We kwamen aan in Polokwane waar we voor de laatste keer gingen ontbijten met z’n vijven. We genoten nog van onze laatste tijd samen en toen was het alweer tijd om te vertrekken naar de bushalte…. In de auto werd de emotionele muziek aangezet en je kunt al raden dat dat niet het beste is. Met z’n vijven zaten we te huilen in de auto en hadden we het zo, maar dan echt zó moeilijk. We konden niet geloven dat deze 16 weken voorbij zijn gevlogen en de tijd van afscheid nemen nu was aangebroken. Aangekomen op het busstation moesten we echt afscheid gaan nemen van deze geweldige personen. Na de stevige knuffels, vele tranen en de mooie woorden zeiden we gedag tegen Grietjie, Nina en Lisa, wat het moeilijkste was van deze hele laatste week, want wat hadden we veel verhalen, roddels en passies gedeeld, wat hadden we veel gemeen en wat hadden we een speciale band opgebouwd met elk van hun. Het was een heel gek idee om te weten dat je deze speciale mensen voor een lange tijd niet meer gaan zien, terwijl we de laatste 16 weken elke uur, elke minuut en elke seconden met elkaar deelden.

IMG-20190721-WA0001 IMG-20190725-WA0018

Na de reis kwamen we aan op het vliegveld in Johannesburg, waar we in de armen werden genomen van pap en mam. Het was natuurlijk leuk om ze weer te zien en ook om Luc en Cas te zien toen we aankwamen bij onze accommodatie. We waren weer herenigd met ons gezien en dat betekende het begin van het volgend avontuur!

IMG-20190721-WA0011

Het klinkt misschien allemaal wat overdreven, maar wat we in deze 16 weken hebben meegemaakt en opgebouwd hadden wij ons van tevoren nooit kunnen voorstellen en is moeilijk te omschrijven in woorden. Elke seconde van de dag waren we met elkaar, met de beste groep en personen ooit en om daar afscheid van te nemen met de gedachte dat we elkaar in een lange tijd niet meer gaan zien, is één van de moeilijkste dingen die we ooit hebben gedaan. We hebben veel meegemaakt, gedeeld en opgebouwd. Dat we nu Bushcamp en onze Bushfamily hebben verlaten voelt dus echt verschrikkelijk, want wat gaan we dat enorm missen. We zijn enorm dankbaar dat we dit mee hebben mogen maken, deze personen hebben ontmoet en zijn verrijkt met zulke goede, en belangrijke vriendschappen in de meest avontuurlijke en magische plek van de wereld. We weten daarom ook zeker dat we elkaar weer terug gaan zien en daar kijken we al enorm naar uit!

Als laatste willen we daarom alle personen van onze Bushfamily enorm bedanken: Grietjie, Solène, Lisa, Nina, Guido, JP, Méline, Majda, Madeleine, Diane, Léane, Maëlle, Maële, Kyra, Anne, Simon en Ben. Jullie hebben ervoor gezorgd dat dit avontuur was zoals het was, met enorm veel plezier en gezelligheid en een tijd om nooit te vergeten. Er zijn geen woorden sterk genoeg om te uiten hoe dankbaar we jullie zijn en hoe erg we jullie gaan missen, maar weet dat we enorm van jullie houden!

IMG-20190419-WA0007 IMG-20190702-WA0009

 

 

The last week of our awesome, best, amazing, unforgettable and most magical adventure ever!

 

Monday 15th of July – Sunday 21th of July

 

Well … there it goes, our last week of internship has started unfortunately and that means that we wanted to enjoy everything as much as possible.

From Monday till Wednesday we worked a lot on our report to make sure that we would finish it on Wednesday. We planned the rest of the week with fun activities and spent our time pretty good!

 

The Australian group was still here on Monday morning. A few students from our group, including the two of us, gave a presentation about our research. After this, the group packed their stuff and left. Monday evening we wanted to watch the sunset. With our Bushcamp group we went to a scaffold next to one of the houses of the lodge and this was perhaps one of the most beautiful sunsets we have seen here. We all sat next to each other with the appropriate, atmospheric music and looked out at the water with the bridge and the setting sun. After this we went back to our Bushcamp where Grietjie had spontaneously made a fire. The rest of the evening we sat around the fire and enjoyed the wonderful peace, relaxed atmosphere and music. It was really a great evening!

IMG-20190716-WA0011 IMG-20190716-WA0015 IMG-20190716-WA0016

Tuesday morning at breakfast we saw that Grietjie had left her bag outside. This was the perfect opportunity to do a delayed prank and therefore we filled her bag with stones. Yes, she did not expect that when she picked up the heavy bag ;). We also planned the common dinner this evening, this time by Léane, Diane, Maëlle and Maëla. They had prepared a typical French dinner that was really delicious! Lisa and Méline  made a dessert which was also really nice. The rest of the evening we played cards, werewolves and some other games. This day was again successful!

 

Wednesday morning we got up early to finish our report. At 8.30am we finally went into the field again. The last couple of weeks we didn’t really go into the field that often, so we were really looking forward to this hike, because we missed the field! Together with Grietjie, Diane, Maëla, Méline, Lisa and us, we went for a walk, passing almost every project: we had to take pictures of a civettree for Diane, took pictures of giraffes for Maëla and Méline, Lisa went looking for the baby giraffes and we put a camera in a burrow to see what it looks like form the inside for Loes’ project, and at last we removed the traps of Jule’s project. In the meantime, we picked up Nina and Léane who were in the field for their project and we all had a coffee break. It was interesting and fun to see each other’s projects together. This was our last coffee break in the field, which we will certainly miss, because it was always very nice, pleasant and fun to do, and certainly with the people with whom we always did that!

IMG_20190717_090503 coffee break

This day we also enjoyed our last sunset. We walked to the bridge where we had a beautiful view. Every sunset that we saw had something unique and was beautiful. The view that we had every time, the people with whom we shared this and the pleasant moments and conversations at every sunset makes it special!

IMG-20190717-WA0010

After this we started to prepare for our last pizza night. Grietjie took revenge on Loes: when she was in the shower, Grietjie took a bottle of cold water and threw it over Loes. Yes, we have to admit: that was a good prank! In short: this day consisted of many last moments, which we will never forget!

 

Thursday morning we left with the whole group to the local school because it was the National Mandela day. This is a day in which Mandela is commemorated and therefore the people help each other for 67 minutes or longer. This is the time in years that Nelson Mandela fought for social justice. This is why we went to the school to clean up the waste on and around the school, to plant seeds and to empty the classrooms in order to clean them. When we came back we thought it might be nice to have a picnic for lunch. We therefore prepared our food and sat down in the grass of the garden of the lodge, along the water. We had never done this before, which we did not understand ourselves, because it was really nice and relaxing.

IMG_20190718_120434 IMG-20190718-WA0025 IMG-20190718-WA0026 IMG-20190718-WA0054  IMG-20190718-WA0048 IMG-20190718-WA0052 IMG-20190718-WA0031 IMG-20190718-WA0009 IMG-20190718-WA0012

When people leave this place, we always make a farewell dinner to celebrate and spend one of the last nights together. This time it was for us ….. For this we started to prepare the dinner on time and the desserts were made, a pile of potatoes were peeled, sliced ​​and fried to make fries and the tomatoes and cheese were cut for the hamburgers. We were all cooking and meanwhile performing the craziest dances on the music. It was really nice and afterwards we could enjoy the food we had made: fries with hamburgers and pumpkin fries. For dessert we had chocolate cake and lemon meringue. After the farewell dinner we went to the logde to watch our video that we made about our time here. It was really funny: we looked back on our time with the weirdest, funniest, craziest, but most of all unforgettable activities of this great adventure with the most amazing people ever!

IMG_20190718_194756

Friday morning we joined the SABAB, the bird count, for the last time. When we came back we had a coffee break with Grietjie. We saw that Maëlle had left her shoes outside and of course we could not leave them like that: we filled the shoes with stones and branches and hang them on her roof. When Maëlle arrived, she laughed a lot and said that she would definitely take revenge. At lunch she immediately stroke back: she came to us to tell us that we should just look at our clothes that we had just washed and hang up on the clothesline, because “there was a storm in Bushcamp.” When we walked to the bush laundry place we immediately saw what she had done. Our clothes were no longer on the line, but were scattered everywhere, and we mean literally everywhere: coats, trousers, panties and bras were hanging in the trees, shrubs, on the fence and on the ladder. We must admit that this was a good prank! Because we do not just let ourselves be pranked, we grabbed her bag with laundry and threw it on the roof of Grietjie’s house. Loes had to climb the cupboard to get it off, because Maëlle couldn’t reach it herself ;).

WhatsApp Image 2019-07-25 at 16.47.24

At 2 p.m. it was time again for the weekly student meeting, again the last one for us and therefore we prepared some dutch ‘ appelflappen’. During the meeting, Maëlle told us that we should be careful when we enter our room, because there was a storm in our room as well. After the meeting we went to our room and we saw that she had filled our bed with leaves. She had in fact borrowed the key from Nina, our super sweet roomie (at least, we thought so until now), to enter our room. We grabbed the leaves from our bed, went to the bathroom where Maëlle was showering and provided a free leaf shower, very good for the skin, right Maëlle ;).

After this it was time for us to organize our things and to partly pack them. We were not looking forward to this at all, because that meant it was almost over for us, but it had to happen anyway. With Lisa with us for the moral support, we had all our stuff ready to pack it the next day.

Portia and Salome are two wonderful employees here, with whom we had a lot of fun. They are free at the weekend and that meant that today was the last day that we would see them and so we had to say goodbye. From that moment we noticed how difficult it will be when we leave this place and the people here, because our eyes were full of tears. We greatly enjoyed Portia’s guidance and assistance and Salome’s company and presence. They were both such positive, happy and pleasant people, which we will certainly miss enormously!

 

IMG-20190725-WA0011

After saying goodbye we started to get ready for the Hotsprings. We went to spend our last Friday night there. It was a really great evening and we enjoyed it. We were all sitting in the water enjoying the beautiful sky filled with stars and the roaring lions in the background! There is a lion reserve near the Hotsprings so therefore we could just hear them roar. What a great and beautiful sound is that. Grietjie said that we are very lucky, because most African people have not even heard this!

IMG-20190720-WA0002

Saturday morning we packed our stuff and we called with our mom and grandpa. Our family would leave at 11.30 on the way to South Africa, where we would meet again on Sunday. It was fun to speak them before they left. Our last breakfast was in Bushcamp on Saturday morning and therfore our Bushfamily made some pancakes and scrumbled eggs that we all ate together. After this we went to play volleyball, because we wanted to do that once more. Of course we ended this again with the combination of tennis sounds, so we laughed a lot again. Nina, Lisa and Grietjie had planned activities for the afternoon. We made another punch to get through the whole afternoon and started the games. First we all had to dress like nerds. The best outfits appeared, because everyone had done their hair, put on glasses and put on the best matching clothing. Then we started  the games. We were not allowed to walk around with an empty glass and the afternoon was successful again with a lot of fun and laughter. After the games it was time again for the braai and then we realized that it was our last evening, which was quite difficult. We ended the evening with a sleepover with Grietjie, Lisa and Nina in our room with the mattresses on the floor.

IMG-20190721-WA0073 IMG-20190721-WA0054

Sunday morning was the moment…. The day we would leave home and our family, because that is how it felt after almost four months. We got up at 5 am to pack the last things and then it was time to say goodbye to everyone in Bushcamp, our Bushfamily. Everyone got up early to say goodbye. After the tea and coffee it was time to go. We said goodbye to Méline, Majda, Diane, Léane, Maëla, Maëlle, Simon, Kyra, Anne, Tanja and Zane and we have to admit that we couldn’t keep our eyes dry. Tears rolled down our cheeks as we hugged them all one by one and knew that this was the last time we saw them in Bushcamp. Some of them we only know for a couple of weeks,, but one by one they were really AMAZING people. We quickly became good friends and knowing that we were saying goodbye to them for a long time hurts a lot. We have done many things together, seen and experienced many beautiful things which made our bound very strong. Each of them is so special in their own way and we will miss them enormously. We got into the car, drove on and waved one last time. Grietjie, Nina and Lisa went with us to share our last moment together. The rest of the ride was difficult, because we got closer to our real goodbye every second and meter that we drove further.

IMG-20190725-WA0015

We arrived in Polokwane where we had breakfast for the last time with the five of us. We enjoyed our last time together and then it was already time to leave to the bus station…. The emotional music was turned on in the car and you can guess that this is not the best thing to do. The five of us were crying in the car. We could not believe that these 16 weeks had passed by so fast and the time to say goodbye had arrived. When we arrived at the bus station we had to say goodbye to these wonderful people. After the big hugs, many tears and the nice words we said goodbye to Grietjie, Nina and Lisa, which was the hardest part of this whole last week, because we shared so many stories, gossips and passions which we had in common and what had made our bound with each of them really special. It was a very crazy idea to know that we will not see them for a long time, while in the last 16 weeks we shared every hour, every minute and every second with them.

IMG-20190721-WA0001 IMG-20190725-WA0018

After the trip we arrived at the airport in Johannesburg, where we saw our mom and dad again. It was of course nice to see them again and also to see Luc and Cas when we arrived at our accommodation. We were reunited with our family and that meant the start of the next adventure!

IMG-20190721-WA0011

It may all sound a bit exaggerated, but what we have experienced and built up in these 16 weeks we could never have imagined before we came to this place and is difficult to describe in words. Every second of the day we spent with each other, with the best group and people ever and to say goodbye while knowing that we won’t see them in a long time is one of the hardest things we’ve ever done. We have experienced, shared and built up so much. That we have now left Bushcamp and our Bushfamily feels really harsh, because we are going to miss it so much. We are very grateful that we have been able to experience this, have met all these people and have been enriched with such good and important friendships in the most adventurous and magical place of the world. We therefore know for sure that we will see each other again and we are already looking forward to it!

Therefore, we would like to thank all the people in our Bushfamily: Grietjie, Solène, Lisa, Nina, Guido, JP, Méline, Majda, Madeleine, Diane, Léane, Maëlle, Maële, Kyra, Anne, Simon and Ben. You made sure that this adventure was as it was, with a lot of fun and craziness and a time to never forget. There are no words strong enough to express how grateful we are to you and how much we are going to miss you, but know that we love you!

IMG-20190419-WA0007 IMG-20190702-WA0009

2 responses so far
2 Responses to “De laatste week van onze toffe, beste, geweldige, onvergetelijke en meest waardevolle avontuur ooit!”

 1.   anson 12 aug 2019 at 20:09

  lieve lieve Jule en Loes,

  Inmiddels hebben wij ons reis erop zitten en zijn jullie nu in Johannesburg en vertrekken vanavond naar Londen om morgenmiddag weer voet te zetten op Nederlandse bodem na zoveel maanden.

  De laatste stageweek hebben jullie heel intens beleefd en er nog iets heel moois van gemaakt.
  Zoals jullie zelf ook aangeven, een tijd om NOOIT meer te vergeten, bijzondere, diepe en mooie vriendschappen gesloten.
  Jullie zijn echt van elkaar gaan houden.
  Jule en Loes, wie had van te voren kunnen denken dat deze stage jullie zo ontzettend veel mocht geven.

  Afscheid van elkaar nemen die zondag was heel moeilijk, ook het besef dat de periode daar erop zat en dat jullie je vrienden voorlopig niet meer zouden zien.

  Heel fijn dat we elkaar weer in de armen mochten sluiten, na 4 maanden.
  We hebben een fantastische, onvergetelijke en bijzonder mooie rondreis met het gezin gemaakt.
  Ook dit nemen ze ons nooit meer af.
  Ik ben heel dankbaar dat wij dit samen hebben mogen doen.

  Lieve Jule en Loes, goede reis naar Londen en naar Amsterdam.
  Tot morgen.
  Hou van jullie XXX

 2.   Fienyon 30 jul 2019 at 21:00

  Lieve meiden, dank jullie wel voor de geweldige verslagen die jullie geschreven hebben. Ik heb er enorm van genoten en naar uitgekeken. Geweldig om jullie kort even live gezien te hebben via isis. Wat kunnen jullie een geweldige ervaring in jullie rugzak stoppen. Nu heerlijk genieten van het weerzien van jullie gezin en samen rondtrekken. Heel veel plezier en geniet er van. Fijn dat we straks weer in st tunnis van jullie pranks mogen genieten. Tot gauw. xxx