aug 07 2019

VanHoutjes.gaatverweg.nl

Published by under Week 16

Maandag 22 juli –  zondag 28 juli

Daar zaten we dan, aan het ontbijt met ons gezin in Johannesburg. We moeten zeggen dat dit wel even raar en toch wel moeilijk was, maar het was natuurlijk ook erg leuk om met onze familie in Zuid-Afrika te zijn. Maandag startten onze reis, dus vertrokken we in de ochtend op weg naar het vliegveld om ons busje, wat we de komende 2 weken zouden gebruiken, op te halen. Toen we eenmaal het busje hadden, konden we naar onze eerste bestemming rijden: Drakensberg. Dit is de grootste en langste bergketen van Zuid-Afrika en vormt een natuurlijke grens met het koninkrijk Lesotho. Onderweg ernaartoe was het landschap al prachtig en keken we onze ogen allemaal uit. Eenmaal aangekomen bij onze bestemming, pakten we onze spullen uit en startten onze eerste wandeling. We hebben maar een korte wandeling gemaakt, omdat het snel donker zou worden, maar het was wel erg mooi. Overal waar je keek zag je de bergtoppen met rotswanden en we hoorden de rivier op de achtergrond stromen. Geen lange wandeling dus, maar zeker de moeite waard! We hebben de eerste avond van onze reis dan ook gevierd met een heerlijk diner.

IMG-20190722-WA0000 IMG_20190722_100058 20190722_124021 20190722_170733

Na een heerlijk ontbijtje dinsdagochtend, kon de tweede dag voor ons beginnen. We hoorden dat we de grotten hier konden bezoeken en dat leek ons dan ook erg interessant. We zijn daarom naar de grotten gewandeld voor een guided tour. Helaas gingen we niet echt de grotten in, maar bekeken we de grotwanden van buitenaf. Het was heel gaaf, want we zagen allerlei muurtekeningen die al minstens 5000 jaar oud waren! We hebben na deze ‘grotwandeling’ een wandelroute van 17 kilometer bewandeld. Het was een prachtige wandeling, want op sommige plekken leek het net of we door een woestijn liepen. We zagen tijdens de wandeling verschillende dieren (die voor ons al ‘normaal’ waren, maar voor mam, pap, Luc en Cas natuurlijk wel erg gaaf waren), zoals bavianen, eland en verschillende vogels en antilopen. Na deze vermoeiende, maar hele mooie wandeling, waren we allemaal uitgeput en hebben we de avond gevuld met 30 seconds. Er gebeurde trouwens wel iets heel bijzonders tijdens het koken…. Er wordt hier altijd gezegd dat we geen apen mogen voeren die in de buurt komen, omdat ze dan aan mensen raken gewend, maar daar is het waarschijnlijk al iets te laat voor. Mam was aan het koken, toen ineens onze buitendeur openging. Mam en Luc keken op en met volle verbazing zagen ze een baviaan in de keuken staan die naar eten op zoek was. Hij had dus zelf de deur geopend om te kijken of hij misschien van ons eten kon mee genieten. Gelukkig stond de deur nog open en konden we hem veilig naar buiten leiden. Nou, dit hadden we nog nooit meegemaakt, maar achteraf konden we er hard om lachen!

IMG_20190723_154935 P1050836 WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.17.53 (1) WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.17.53

Woensdag vertrokken we naar ons volgend adres. Dit was ook in Drakensbergen, maar dan in een ander gedeelte. Toen we aankwamen, viel al meteen de luxe van de accommodatie op: we hadden zelfs elektrische dekens! Ja, wij waren wel wat anders gewend in Bushcamp en moeten zeggen dat dit dus wel even raar was. Doordat we vrij laat aankwamen, hadden we dus niet echt tijd voor een uitgebreide wandeling, daarom hebben we een korte wandeling gemaakt, maar ook deze was erg mooi!

IMG_20190725_150925

Donderdag wilden we het landschap en natuur beter verkennen in deze omgeving en besloten daarom om een sanipass te doen. We zouden met een jeep een bergketen op gaan om verschillende uitkijkpunten te zien en vervolgens een korte stop in het land Lesotho maken. We waren blij dat we met een jeep gingen, want we hadden deze tocht nooit kunnen maken met ons huurbusje! De grindwegen lagen vol met stenen en gaten, waardoor we echt het gevoel hadden dat we soms in een rollercoaster zaten. Maar wat was dit gaaf! De beleving, samen met het uitzicht over de bergketens en het landschap maakten deze tocht geweldig. De natuur was prachtig en we stapten op sommigen plekken uit om het goed te bekijken en te genieten van het geluid van de natuur. Eenmaal boven, reden we door naar de grenscontrole van Zuid-Afrika en Lesotho. We zouden namelijk een lokaal dorpje van Lesotho bezoeken. Ook dit was erg interessant, want we kregen echt te zien hoe de mensen daar wonen. Het was best indrukwekkend, want de armoede was groot en om dan te zien hoe ze hun dagen vullen, hoe ze alles opbouwen en hoe ze alles regelen, is indrukwekkend om te zien. Eenmaal terug in Zuid-Afrika, maakten we een stop bij de hoogste pub van Afrika om daar te lunchen. Dit was best vet en ook het uitzicht was enorm mooi!

20190725_104428 IMG-20190725-WA0003

We maakten vrijdag opeens een transitie van luxe naar primitief, want we vertrokken naar Pietermaritzburg waar we voor een nacht bij een Zulu village zouden slapen. Dit is de oorspronkelijke stam van Zuid-Afrika en wij zouden meer te weten komen over de leefwijze van de Zulu’s. Om het traditioneel te houden, hadden we daarom geen elektriciteit en overnachtten we in een traditioneel Zulu hut. Toen we aankwamen, leerden we de mensen kennen die er woonden en kregen we een rondleiding rond het kamp. Het was heel interessant, want we kregen allerlei informatie over de geschiedenis, de leefwijze en over het kamp van de Zulu’s. Ook kregen we traditioneel diner aangeboden en proefden we Zulu bier. Na het kampvuur en eten, demonstreerden de bewoners ook hun traditionele dans, wat erg indrukwekkend is, omdat er erg veel kracht in zit. Wij mochten het ook even proberen, maar dat zag er erg amateuristisch uit moeten we zeggen. Kortom, deze dag was erg leuk en we hebben veel interessante dingen geleerd over het oorspronkelijk volk van Zuid-Afrika.

20190726_190823

 

Zaterdagochtend was het vroeg opstaan, want we kregen ontbijt aangeboden van de Zulu-mensen. We kregen hierna nog kort informatie over het ontstaan van Zulu en zijn daarna doorgereden naar ons volgend adres: St. Lucia. Dit is een stadje gelegen aan de Indische Oceaan. Toen we daar aankwamen zagen we al dat er veel activiteiten waren die we eventueel de volgende dag konden doen. We hadden daarom een snorkelsessie geboekt, waarbij we de oceaan op zouden gaan en hoogstwaarschijnlijk dolfijnen, zeeschildpadden, vissen en nog veel meer zouden zien! We sloten de avond af met een heerlijk diner bij een Italiaan. Het was heerlijk, maar daar bleef het dan ook bij, want we hadden allemaal enorm honger, maar het duurde een eeuwigheid voordat we eindelijk ons eten hadden. Vooral pap zag het even niet meer zitten, en toen hij eindelijk zijn eten had, bleek het ook niet eens lekker te zijn :-D.

 

We zijn zondagochtend vroeg uit de veren gegaan, omdat we om 7 uur zouden vertrekken naar de oceaan voor onze snorkelsessie. Toen we aankwamen bij het bedrijf, bleek dat de boot kapot was en onze sessie dus was gecanceld… We moesten dus op zoek naar een nieuwe activiteit. St. Lucia staat bekend om het walvis spotten, omdat de walvissen naar deze kust migreren tijdens de winterperiode. Wij wilden dus allemaal graag walvissen gaan spotten, maar het bleek zaterdag toen we aankwamen, dat het al volgeboekt was. We kregen, geluk bij ongeluk, deze ochtend te horen dat 4 mensen hun boeking hadden geannuleerd, dus er waren 4 plaatsen vrij! Luc, Cas en wij zijn dus meegegaan om walvissen te gaan spotten. Voordat we gingen, waren we eigenlijk een beetje bang dat we geen walvissen zouden zien, maar de man van het bedrijf garandeerde ons al dat we ze zouden gaan zien, waarbij we de deal hadden gemaakt dat we het geld terug zouden krijgen als we er geen zouden zien. En dat bleek, want eenmaal op het water, zoekend naar de walvissen, zagen we al vrij snel onze eerste walvis! We zagen het nog niet heel goed, maar we hadden tenminste een walvis gezien! En het bleef niet bij één walvis, want na een tijdje zagen we zelfs een groep van 5 walvissen bij elkaar! We konden ze zelfs horen! We zagen er nog veel meer en ook van erg dichtbij: er zwom zelfs een walvis 3 meter langs de boot die ons wel even liet schrikken. Dit was dus echt super gaaf, want wat zijn het enorm grote, mooie en indrukwekkende dieren! Na 1,5 uur op het water en inmiddels al ongeveer 20 walvissen gezien te hebben, was het bijna tijd om te gaan. We denken dat de walvissen dat wisten, want net voordat we gingen, besloot een walvis om ons een eindfinale te geven: recht voor onze ogen, 30 meter vanaf de boot, sprong een walvis uit het water en we waren allemaal getuigen van dit spektakel. Het was echt super vet en het zag er precies zo uit als op een foto! De kapitein besloot dat de bootreis hiermee wel goed was afgesloten en we gingen terug naar St. Lucia met volle vaarte, wat echt een gave rit was.

20190728_140648 WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.30.44

In de middag zijn we met z’n allen naar iSimangaliso Wetland Park gegaan, dit is een wildreservaat in St. Lucia waar veel dieren voorkomen. Dit was dus onze eerste safari en we keken er erg naar uit. We reden rond en genoten van het landschap, maar zagen ook veel dieren: zebra’s, apen, antilopen en zelfs een buffel die de weg overstak! We hadden dus al 1 van de Big 5 gespot! Toen we terugreden zagen we ook twee neushoorns in de verte staan. We konden het niet heel goed zien, maar we hadden wel al neushoorns gespot! 2 Van de Big 5 dus!

WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.15.48 (1) WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.15.48

St. Lucia staat ook bekend om de nijlpaarden. St. Lucia heeft namelijk een nijlpaardenpopulatie van ongeveer 800 nijlpaarden die na zonsondergang het water uit komen om gras te eten. Dit doen ze onder andere in het dorp zelf, waardoor de kans om een nijlpaard in de stad tegen te komen, vrij groot is. Wij wilden natuurlijk een nijlpaard zien en zijn daarom zondagavond met de auto rondgereden in de hoop een nijlpaard te spotten. We gingen dit namelijk niet wandelend doen, omdat nijlpaarden de dodelijkste en meest gevaarlijke dieren zijn van Afrika. Hoe makkelijk we dachten dat het zou zijn, hoe moeilijk het in de praktijk was. We reden door elke straat, keken in elk bosje en tuin, maar we zagen niks…(even dat jullie het weten, we hadden zelfs die avond ervoor al 45 minuten rondgereden en er ook geen één gezien). Op een gegeven moment zagen we een auto stilstaan en met een zaklamp schijnen in de bosjes, dit was voor ons dus het teken om ook even te stoppen en te kijken wat ze zagen. En ja hoor…eindelijk zagen we een nijlpaard: hij liep in de tuin en was aan het grazen. We waren dolblij en besloten om er even te wachten, in de hoop dat hij uit de struiken zou komen en we beter zicht op hem hadden. Ons geduld werd beloond, want de nijlpaard liep verder, kwam uit de struiken en liep verder over de weg! Wij zette de vervolging in en zagen deze dikkerd dus van een topuitzicht. Dolblij dat we waren, reden we uiteindelijk terug naar onze accommodatie en konden we met een gerust hart na een geweldige dag slapen.

20190728_212556

 

 

 

VanHoutjes.gaatverweg.nl

Monday 22th of July –  Sunday 28th of July

There we were, having breakfast with our family in Johannesburg. We have to say that this was a bit weird, but of course it was very nice to be our family in South Africa. Our trip started on Monday, so we left in the morning on the way to the airport to pick up our van, which we could use for the next 2 weeks. Once we had the van, we were able to drive to our first destination: Drakensberg. This is the largest and longest mountain range in South Africa and forms a natural border with the kingdom of Lesotho. On the way there, the landscape was already beautiful and we all looked our eyes out. Once we arrived at our destination, we unpacked our things and started our first walk. We only made a short walk, because it was getting dark soon, but it was very beautiful. Everywhere you looked you saw the mountain tops with rock walls and we heard the river flowing in the background. Not a long walk, but definitely worth it! We celebrated the first evening of our trip with a delicious dinner.

IMG-20190722-WA0000 IMG_20190722_100058 20190722_124021 20190722_170733

After a delicious breakfast on Tuesday morning, the second day could start for us. We heard that we could visit the caves and that seemed very interesting to us. We therefore walked to the caves for a guided tour. Unfortunately we didn’t really go into the caves, but we looked at the cave walls from the outside. It was very cool, because we saw all kinds of wall drawings that were at least 5000 years old! After this “cave walk” we walked a route of 17 kilometers. It was a beautiful walk, because in some places it looked like we were walking through a desert. During the walk we saw various animals (which were already ‘normal’ for us, but were very cool for mom, dad, Luc and Cas), such as baboons, moose and different birds and antelopes. After this tiring, but very beautiful walk, we were all exhausted and we filled the evening with 30 seconds. By the way, something very special happened while cooking…. It is always said here that we are not allowed to feed monkeys that come close because they get used to people, but it is probably a little too late for that. Mom was cooking when suddenly our outside door opened. Mom and Luc looked up and were completely surprised wen they saw a baboon standing in the kitchen looking for food. So he had opened the door himself to see if he could enjoy our food. Fortunately the door was still open and we could lead it safely outside. Well, we had never experienced this before, but afterwards we could laugh about it!

IMG_20190723_154935 P1050836 WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.17.53 (1) WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.17.53

Wednesday we left for our next address. This was also in Drakensberg, but in a different part. When we arrived, we immediately noticed the luxury of the accommodation: we even had electric blankets! Yes, we were used to something different in Bushcamp and have to say that this was a bit strange. Because we arrived quite late, we did not really have time for an extensive walk, so we made a short walk, but this one was also very beautiful!

IMG_20190725_150925

Thursday we wanted to explore the landscape and nature better in this area and therefore decided to do a sanipass. We would go on a mountain tour with a jeep to see different viewpoints and then make a short stop in Lesotho. We were happy that we went with a jeep, because we could never have made this trip with our rental van! The gravel roads were full of stones and holes, so we really had the feeling that we were sometimes in a roller coaster. But this was really cool! The experience, together with the view over the mountain ranges and the landscape made this trip great. The nature was beautiful and we got out at some places to take a good look at it and enjoy the sound of nature. Once upstairs, we drove on to the border control of South Africa and Lesotho. We would visit a local village of Lesotho. This was also very interesting, because we really got to see how the people live there. It was pretty impressive, because the poverty was great and to see how they fill their days, how they build everything up and how they arrange everything is impressive to see. Once back in South Africa, we made a stop at the highest pub in Africa to have lunch there. This was pretty cool and the view was very beautiful!

20190725_104428 IMG-20190725-WA0003

On Friday we suddenly made a transition from luxury to primitive, because we left to Pietermaritzburg where we would stayat a traditional Zulu village for one night. This is the original tribe of South Africa and we would find out more about the Zulu’s way of life. To keep it traditional, we therefore had no electricity and spent the night in a traditional Zulu cabin. When we arrived, we got to know the people who lived there and we were given a tour around the camp. It was very interesting, because we received all kinds of information about the history, the way of life and about the Zulu camp. We were also offered traditional dinner and tasted Zulu beer. After the campfire and food, the residents demonstrated their traditional dance, which is very impressive, because it contains a lot of power. We were allowed to give it a try, but we must say that it looked very amateurish. In short, this day was a lot of fun and we learned a lot of interesting things about the original people of South Africa.

20190726_190823

Saturday morning it was early to get up because we were offered breakfast by the Zulu people. After this we received brief information about the origin of Zulu and then drove on to our next address: St. Lucia. This is a town located next to the Indian Ocean. When we got there we already saw that there were many activities that we could possibly do the next day. We had therefore booked a snorkeling session in which we would go out to the ocean and most likely see dolphins, sea turtles, fish and much more! We ended the evening with a delicious dinner with an Italian. It was delicious, but that was it, because we were all very hungry, but it took forever before we finally had our food. Especially dad didn’t like it anymore, and when he finally had his food, it turned out not to be tasty either :-D.

We got up early on Sunday morning because we were leaving to the ocean at 7 o’clock for our snorkeling session. When we arrived at the company, it turned out that the boat was broken and our session was canceled… So we had to look for a new activity. St. Lucia is known for whale watching because the whales migrate to this coast during the winter period. So we all wanted to go whale watching, but it turned out Saturday when we arrived that it was already fully booked.  However, we were told that 4 people had canceled their booking, so there were 4 places available! Luc, Cas and we went along to go whale watching. Before we went, we were a little worried that we would not see whales, but the man from the company already guaranteed that we would see them, making the deal that we would get the money back if we didn’t would see. And it turned out, because once on the water, searching for the whales, we soon saw our first whale! We didn’t see it very well, but at least we had seen a whale! And it did not stop at one whale, because after a while we even saw a group of 5 whales together! We could even hear them! We saw a lot more and also from very close by: there was even a whale 3 meters along the boat that scared us. This was really seriously cool, because they are huge, beautiful and impressive animals! After 1.5 hours on the water and about 20 whales further, it was almost time to go. We think the whales knew that, because just before we left, a whale decided to give us a grand final: right in front of our eyes, 30 meters from the boat, a whale jumped out of the water and we were all witnesses to this spectacle. It was really cool and it looked exactly like a photo! The captain decided that the boat trip had ended well and we went back to St. Lucia at full speed, which was a really cool ride.

20190728_140648 WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.30.44

In the afternoon we all went to iSimangaliso Wetland Park, a wildlife sanctuary in St. Lucia where many animals are found. So this was our first safari and we were really looking forward to it. We drove around and enjoyed the nature, but we also saw many animals: zebras, monkeys, antelopes and even a buffalo that crossed the road! So we already spotted 1 of the Big 5! When we drove back, we also saw two rhinos standing in the distance. We could not see it very well, but we had already spotted rhinos! 2 of the Big 5!

WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.15.48 (1) WhatsApp Image 2019-08-07 at 18.15.48

St. Lucia is also known for the hippos. St. Lucia has a hippopotamus population of around 800 hippos that come out of the water after sunset to eat grass. They do this, among other things, in the village itself, which means that the chance of encountering a hippo in the city is quite high. Of course we wanted to see a hippo and therefore drove the car on Sunday evening hoping to spot a hippo. We were not going to do this on foot, because hippos are the deadliest and most dangerous animals of Africa. How easy we thought it would be, how difficult it was in practice. We drove through every street, looked into every grove and garden, but we saw nothing… (just so you know, we had already driven around 45 minutes the night before and had not seen one). At a certain moment we saw a car standing still and with a flashlight shining in the bushes, this was the sign for us to stop and see what they saw. And yes… finally we saw a hippo: he was walking in the garden and was grazing. We were overjoyed and decided to wait a bit, hoping that he would come out of the bushes and that we had a better view of him. Our patience was rewarded, because the hippo walked on, came out of the bushes and continued his walk on the road! We started the prosecution and therefore saw it from a top view. We were overjoyed that we finally drove back to our accommodation and were able to sleep with peace after a great day.

20190728_212556

Reacties uitgeschakeld voor VanHoutjes.gaatverweg.nl
Comments are closed at this time.